Nama Kedai Bisnes Online Yang Menipu Pelanggan

on Saturday, August 31, 2013

Update : 26/12/2014
1- Penipuan Menjual Gadget di Fb

p/s sebelum membuat urusan pembayaran mana2 akaun bank pastikan search di google no akaun TANPA space.
--------------------------------------------------------------------------
mohd hafiz bin awaludin
162405088285 
01111909956

2- Nama : Teng Keong Hin
Acc : 1467-0009-6095-26 Cimb
H/p : 013-3601193

Penipuan Menjual Barangan Kastam di Mudah.my/fb
-------------------------------------------------------------------------
teng keong hin
14670009609526
0133601193


3 - Nurul Zulaikha Mohammed, 
CIMB : 1476 000 3330 208,
MBB : 1620 5864 0782,
NO TEL : 012-2504806
aLAMAT : appmnt dhlia,sri rmpai
PEKERJAAN : tabung haji.



_______________________________________________________

"BUAT GROUP...UDAHNYE SUKE2 KICK N UNFRIEND BAGAI...
DUIT PLAYERS DIA X REFUND....NIE GRP DIA..."

"sy n kwn2 smpi skunk xdpt refund...kononnye dia buat repot polis cos takut ramai ugut dia...sdgkan org mntk hak dorg balik"

:ada yg dh jumpe dia b4..mmg dia la orgnye...b4 dia jual brg baby...sume ckp lmh lmbut sgt...kije kt tabung haji...n masing2 xsgka dia jd cmni.." -sumber

Sila rujuk senarai nama kedai atau business online yang menipu ni jika anda kerap melakukan pembelian di internet. Malaysia sebenarnya masih mundur dalam hal pembelian barang secara online kerana masih ramai yang menipu dan menjadi mangsa tipu.
Tak seperti Korea. Kebanyakan perniagaan mereka adalah secara talian. Penghantaran on the spot adalah antara yang terbaik. Sebab itu mereka mampu maju dalam masa yang singkat. Tapi di Malaysia masih ramai makhluk yang mengambil kesempitan di atas kecanggihan teknologi. Macam mana Malaysia nak maju kalau berniaga pun tipu orang. Untung nak cepat. Kalau perniagaan orang lain maju, mulalah nak sabotaj. Adeh..
Bagi pembeli, sebaik-baiknya lihat testimoni atau komen pembeli yang lain dulu samada beliau peniaga yang boleh dipercayai atau tidak. Kalau takde testimoni sila tinggalkan. Dalam Islam pun ada kata; kalau was-was elok tinggalkan.
Berikut adalah antara nama kedai online di Malaysia yang menipu ramai pembeli. Harap berjaga-jaga:

1 ) Az Iman
Report by many people, payment made but nothing have been deliver. Gambar ambil dari google
2) Assyaima Collection
Report by Siti Suhaila , order barang lain tapi dapat barang lain. Bila sms tak reply
3) Kartisha Little Bizhub
Report by Zetty Ezhard , beli perfume last year, kata authentic tapi rupanya fake. Bau macam sabun, bila email balik tak reply. No telefon tak provided
4) Jason / Ah keong / YU KAM LEAN
Report by many people , jual gadget. Sell BB for rm500 end up semua customer dia tak dapat apa2. Memang ramai dah kena. More than RM10k ++ Please beware
5) Imaya Gadget @ Anisah Derahman (kutu gadgets)
Report by Laksamana Cheng Ho , 4 bulan tak dapat barang, dia just refund RM300 and balance until now tak settle. Post kat wall dia block.
6) Wawa Najwa ZK’nas Lens
Report by Cik N Syuhada , until now tak refund duit
7) Yanti Shaterz
Report by many people, mak kutu yang makan duit haram
8 ) Babyrina
Report by Nik Norazne , ramai dah kena tipu and dia ada byk FB.
http://www.facebook.com/princess.babyrina
~ http://www.facebook.com/reena.colections


~ http://www.facebook.com/profile.php?id=100002641425341
~ http://www.facebook.com/lolypopprincess.reena
~ http://www.facebook.com/profile.php?id=100003265896181&ref=ts


9) Coachbagz wonderland
Report by Nurliza Eirlina , jual handbag dari luar negara, dah bayar depo last year but until now barang tak sampai. Email and inbox dia bagi alasan kena tipu dengan supplier tapi sampai sekarang masih active berniaga.
10 ) Katty Eng
Report by Nurul Shahida Syabil , RM130 sampai sekarang tak refund. Barang tak sampai. Now dah block orang
11) Set Nona Roguy
Report by Siti Hajar , dia jual set bersalin. Nama kat akaun maybank Nur Shuhada Ishak. Ramai dah terkena
12) Thalia Amanie @ Juliana Sulaiman
Report by many people , main kutu yang makan duit orang. More details :


FULL NAME —> JULIANA SULAIMAN
NO IC —> 870207495266
NO HP —> 017656278
NO ACC —> CIMB ACC ( 1222-000-3976-201)
ALAMAT —> NO 9,PANGSAPURI SERI NIPAH,OFF TMN PINGGIRAN USJ 4760
SBG JAYA SELGR


13) KIKI GAJET @Muhammad Shaz
Report by Nora Madi Norazmadi , dah bayar deposit RM400, terus kena block. Number phone 0174643265
14 ) Buabuai Buaian cukur Jambul
Report by Love Haikal , duit dah bayar, video tak dapat, fb diblock, call and sms tak layan. Kena pada 13 nov 2011. no phone 01935335784
15) Rainbow House @ Chong Kar Ying
Report by Teia Zakariah , beli lens tak dapat lagi.
16) Koleksi Kpop Eshop @ Norfazilawati Binti Jefferi 01112026208
Report by Faten Suhana and Deana Abdullah , beli 2 baju tapi tak dapat2 lagi sampai sekarang
17) Jualan Mega @ Sarah by Mohd Jamaian
Report by Nabela Dyana , beli ypad budak 30pcs and iphone 4s mainan budak until now tak dapat lagi
18) Door to Door @ Sharifah Nuzaihan Syed Fisol
Report by Amna Nafeesa II , dia jual gadget murah. Sampai sekarang tak dapat. Total loss RM6K.
19) Lens Collections
Report by Chibbi Maruko , total RM345. tak pulangkan lagi duit sampai sekarang.
20 ) Nor Aymylia Bt Normazlin
Report by Puan Ain Juih , beli samsung galaxy tab tapi dapat tablet china. Ramai dah terkena dgn dia. Total loss RM1.6k
21) Nellisa Abd Rahman
Reported by many people , mereka jual barang2 baby , susu dan diapers, barang tak pernah sampai ramai dah tertipu
22) Bee florian @ Aizan Fong Abdullah
Reported by many people, dia ni memang dah bertahun tahun terkenal dengan menipu. Kalau cari fb dia memang dah takde so just beware dengan nama dia tu.
23) Rosidah Abdullah
Reported by many people , dia ni suka buka kedai tiru nama kedai seller lain so nanti customer akan keliru. So just beware dengan nama dia bila nak buat payment nanti. Maybank 163091006206 , hp 01114990713 / 01114944617
24) Butik Beg Tangan Berjenama @ Wan Syazwani maybank 158305218738
Reported by many people, fb dia pun dah hilang sekarang. Dapat duit terus senyap then deactivate fb.
25) Adayana Perfume @ Syahidan Ahmad
Reported by many people, after payment barang tak sampai. Macam2 alasan diberikan.
26) Kedai Gadget @ Faizah binti Md Rejab
Reported by many people , kutu gadget dan jual ada jual gadget tapi kalau dah bayar jgn harap barang akan sampai. DIA MASIH ACTIVE DI LUAR SANA PLEASE BEWARE.Ni no dia 0179895662
27) Korean Sweety Eye
Reported by many people, after payment dia akan block dari msg/wall
28) Kedai saya @ Mohd Syazamie
Reported by Aina Jessturaya, orang tu mengaku diri pekerja court mammoth penang and jual barang murah & ansuran. After masukkan duit dia akan block terus. Tracking number yang tipu dia bagi
29) Babydynas Collections & Babydynas Kutu Frenz
Reported by many people, ada few people je yang dapat refund dari dia. Yang lain semua dia kebas duit. Senyap sampai sekarang
30) Aida Isyhaidar @ Norhaida bt Jamaludin
Reported by Princess Davinci , dia ni kutu jam. Duit lesap
31) Kedai Sri Mawar @ Azizah Bt Bakar from Bachang Utama
Reported by Siti Qis Junior , peniaga emas. After dah dapat duit dia block customer.
32) Blackberry Hotshop @ Maria Ariffa Mazlan
Reported by Lynn Domo, customer mintak COD, dia setuju tapi dengan syarat bayar deposit RM500. bila yang nak jumpa, dia tak datang. Call tak jawab.
33) Tudung Abu Dhabi
Reported by 5 people, service lambat. Ada yang dapat after 2 week dah bayar itu pun after dah push and bagi warning.
34) Kasih Damia Shoppe / Kasih Damia Collections
Reported by Ros Zaiha , owner kedai ni nama Suhaila. Beri alasan macam2, barang sampai kesudah tak dapat.
35) Lim Anna
Reported by many people, boleh tengok dekat photos posted by Poisonous apple, dia print screen orang2 yang bagi wall post mintak refund money and post barang.
Untuk lain-lain senarai penipu terkini, boleh juga terjah: Senarai Penipu Online Malaysia Detail [scammer]
Sehingga kini masih ramai yang berkongsi peniaga-peniaga yang menipu di page tersebut. Boleh rujuk dari semasa ke semasa..
Anda ada maklumat lain tentang peniaga yang menipu? Boleh kongsikan disini.
Ranking: 5

{ 10 comments... read them below or add one }

mamamia sally said...

IMAN HASLINA(erin)......Kata pegawai immigration kat JB...SETIA TROPIKA...Siap pakai baju kastam...Menipu org dgn mengatakan kastam nk jual barangan lelong....brg2 di rampas dgn harga murah...Konon kn byr deposit dulu ...baru keluarkan resit n bila dpt brg br byr habis.Km nk pergi pejabat trus beli COD...dia kt tak boleh gitu....mcm2 cerita kelentong dia...!Bila da byr deposit..dia slalu bg alasan2stlh janji nk jmp....Contoh...kn gi outstation....ada operasi last min....otw....kete acciden..kat balai polis la....nk acc no utk masukkan duit refund....tp semua bull shit.!Dia hny tepati janji nk dtg bila nk collect deposit jer....Apa2 pun saya tak halalkan duit dia ambil ...Nasib baik tak jd ambil kete swift dia yg dia nk jual....penipuan lg la tu.....Kalau ada org kenal dia atau tahu di mn dia tinggal...tolong info ya...Katanya dok kat TUTA..skudai.Pakai myvi hitam.


November 21, 2013 at 10:39 PM
Shaklee Murah said...

nak tambah sorang lagi..
maznie hamsah
beli baju raya peplum RM199 sampai dah nak masuk krismas takde bayang..bila minta ganti duit mcm2 alasan..
dah buat report polis..tp polis pun sampai skrg dok kata under siasatan -__-'


November 21, 2013 at 11:25 PM
Sk LUBUK CHEMPEDAK said...

saya nk kongsi....Wonder Glow Cosmetic...sy ada order barangan kecantikan dan buat bayaran melalui internet banking Cimb cliks... dipermulaan email sy dilayan...apabila bayaran dibuat...no ref dan masa transaksi diberi...tp pembekal nk bukti transaksi dgn email...malangnya sy xda mesin scan...sy terus minta nom phone utk hantar melalui WhatsAAp...bila dah selesai menhantar imej transaksi...sy cuba buat panggilan tp xdijawab...sy cuba bgtau melalui sms biasa...,melalui email jg ditanya...begitu juga dgn WhatsAAp..semuanya xdilayan...selepas 2 hari baru sy check semula imej di WhatsAAp...sy hantar semula...mungkin ada masalah teknikal...bersama dgn rasa kecewa sbb email dan sms sy jg tdk dibalas....pihak Wonder Glow Cosmetic yg bernama Razzatul Nadia bt Rosli menjawab soalan sy dgn bahasa yg kesat...bak kata org tua2..tanya satu jawab 10...Dia melenting...bagaikan kanak2....Beginikah caranya seorang peniaga melayan seorang pelanggan...


November 22, 2013 at 12:24 AM
amaliya said...

buat kekawan yg pnh tkena saya berduka cati ats kerugian tu..nasib spjg pengalamn sy beli online xde lagi yang tipu..sebaik mungkin selidik dulu detail..tgk berapa ramai yang comment n dh terima brg..
Sk LUBUK CHEMPEDAK..pasal wonder glow tu tak semua dealer macam tu rasanya sb saya pengguna WG..kakak sy stokis..so takat ni alhamdulillah kami deal dgn org yg berhati mulia yg benar2 nk buat biz.. :-)


November 22, 2013 at 12:59 AM
amy planta said...

saya beli brg kt showtimecollection melalui IG tak pernah ada masalah..dilayan mesra...shipping fast..i suggest u all try usha


November 22, 2013 at 7:53 AM
Sk LUBUK CHEMPEDAK said...

saya pernah berurusan dgn pembelian online lebih dr 10kali dgn syarikat dan org yg berbeza....semuanya dilayan dgn bagus dan brg diterima dgn baik....tp utk kali ini sy kecewa dgn layanannya....amaliya...sy fhm bukan semua dealer mcm tu...cuba tgk link ni.. http://www.facebook.com/wonderGlowCosmetics


November 23, 2013 at 5:00 AM
Blogger Adfis said...

Sebarang aduan berkenaan penipuan jual beli online boleh adu disini... http://www.nccc.org.my/v2/ sebutkan maklumat anda dengan detail.


November 24, 2013 at 7:24 AM
Assyaimashope said...

Salam..saya wakil assyaima dah buat report polis pasal kes memalukan company kami. Iallah salinan report fitnah akam diupload dioage kami assyaima collection. Tq


November 25, 2013 at 8:29 AM
Assyaimashope said...

Sekiranya pihak kami assyaima benar2 menipu sila buat report polis atau tribunal berserta bukti. Pastikan anda telah membaca term pembelian kami. Bagi siti suhaila dia tak pernah sms atau call kami. Kami ada kedai nyata bolehdiredct ke kedai kami


November 25, 2013 at 8:32 AM
azietiey said...

assalamualaikum..setahu sy assyaima collection xtipu customer. sy pnh membeli tudung secara on9 dengan Assyaima collection. pada awl sblm order, phk assyaima dh memaklumkan jika wrna yg d pilih xde, phk dia akn menggantikan dgn wrna yg lain. jd sy setuju. maka pembelian tersbt brlaku sprti biasa. sy rs mgkn siti suhaila xfhm dgn keterangan yg dberikn oleh pihak Assyaima Collection. tq


December 7, 2013 at 4:36 AM

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
PERINGATAN: HabisMasa tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri
 
© Realiti Dan Fantasi Informasi | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO